Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

XPS lépésálló szigetelés: mikor és hogyan használjuk?

XPS lépésálló szigetelés: mikor és hogyan használjuk?
Egyre többen ismerik fel, hogy a megfelelő hőszigetelés megéri az árát. Az XPS lépésálló szigetelés a minőségi szigetelés fontos része. A hőszigetelés növeli otthonunk komfortfokozatát, megszünteti a “falból sugárzó hideg” érzetét és a szakszerűen kivitelezett profi hőszigetelő rendszer hatására megszabadulhatunk az egészségünkre káros lakótársaktól, mint amilyen a penész és a gomba.

Így lesz egészségesebb az otthonunk, miközben a környezet védelméért is sokat tehetünk azzal, hogy takarékoskodunk az energiával. A takarékoskodás következménye és az emberek talán a legjobban annak örülnek, hogy alacsonyabb lesz a fűtésszámla, illetve nyáron a villanyszámla is. Míg az előbbit az okozza, hogy a téli időszakban kevesebbet kell fűteni, addig az utóbbit annak köszönhetjük, hogy az otthonunk hűvösét is jobban megőrzik a hőszigetelt falak, így kevesebb energiát pazarlunk a klímaberendezések működtetésére.

A házak szakszerű hőszigeteléséhez tudni kell néhány dolgot a hőszigetelő lapokról. A hőszigetelések típusain felül azzal sem árt tisztában lennünk, hogy melyik milyen tulajdonságot hordoz. Ezeket még akkor is érdemes ismerni, ha szakembereket hívunk a telepítéshez. Hiszen így dönthetünk a megfelelő anyagok mellett.

Melyik hőszigetelés hova való?

Ez nem is olyan egyszerű kérdés, hiszen az egyes anyagoknak lehetnek olyan előnyös tulajdonságai, amelyek akár több felületen való használatra is alkalmassá teszik őket. Nálunk, a Hozo hőszigetelésnél ezért a szigeteléseket aszerint csoportosítjuk, hogy elsősorban milyen felületek burkolásához javasoljuk őket.

Így külön kategóriát képez a fal szigetelése, a padló szigetelése, a pince és lábazat szigetelése, valamint a tetőtér és belső válaszfal szigetelése is. A termékek leírásánál pedig további segítséget nyújtunk abban, hogy az adott termék milyen módon és helyeken használható.

Az XPS lépésálló szigetelés

A hőszigetelésről az embereknek először a hungarocell hőszigetelő lapok ugranak be. Ez már csak azért is így van, mert ez az egyik legáltalánosabban használt és a leginkább pénztárcabarát anyag. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy hungarocell alapanyagból többféle szigetelőanyag készül.

Az XPS lépésálló szigetelés is a hungarocell egyik formája, a teljes neve az extrudált polisztirol, az XPS pedig tulajdonképpen ennek a rövidítése. Az XPS zártcellás szigetelő lapokat változatos vastagságban lehet megvásárolni. A legvékonyabb 2 centiméteres, míg a legvastagabb és így legmagasabb hőszigetelést biztosítani tudó XPS szigetelő lap 15 centiméteres.

Az XPS lapok tulajdonságai

Az XPS lépésálló szigetelő lapok kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek, e tekintetben még a többi hungarocell vagy más néven polisztirol lapot is megelőzik. Az XPS szigetelés egy olyan nagy szilárdsággal jellemezhető anyag, amely lépésálló, kiváló hangszigetelő és még a nedvességnek is nagyon jól ellenáll. Utóbbi tulajdonságának köszönheti azt, hogy elsősorban olyan helyeken alkalmazzák, ahol a nedvességgel szembeni ellenállóképesség kifejezetten előnyös, sőt, elvárt tulajdonság.

Hol használjunk XPS szigetelést?

Az XPS szigetelést elsődlegesen pincék és lábazat szigetelésére használják, de számos más helyzetben is tökéletesen megállja a helyét. Az XPS lappal szigetelhetünk betonkoszorút, pilléreket, illetve az áthidalók zsaluzására is remek megoldás.

Mivel speciális, zártcellás szerkezettel rendelkezik, ezért az XPS lapokat úgy telepíthetjük, hogy eltekinthetünk a pára, illetve nedvességzáró rétegek kialakításától. A kiváló teljesítmény még arra is képessé teszi ezt az anyagot, hogy medencék aljzatának és falának szigetelésére használjuk.

Az oldal tetejére