Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Polisztirol szigetelés felhasználása okosan

Polisztirol szigetelés felhasználása okosan
A polisztirol szigetelés, más néven EPS az egyik leggyakrabban használt anyag, ha homlokzatról van szó. De vajon a legjobb is? Mi inkább azt mondanánk, hogy minden hőszigetelésre használt alapanyagnak megvannak a saját pozitív tulajdonságai, s még inkább igaz, hogy megvannak azok a felületek, amelyekre javasolt alkalmazni őket. Ahogy vannak javasolt részek, úgy lehetnek olyan területek is, ahova kevésbé passzolnak vagy akár kifejezetten nem passzolnak.

Lássuk a polisztirol szigetelés előnyeit

A polisztirol hőszigetelő lappal nagyon könnyű dolgozni, ezért gyors a vele való munka. Kedvező tulajdonságok jellemzik, amelyeknek köszönhető az is, hogy egyszerűen és pontosan vágható, formázható, és a rögzítése, elhelyezése is rendkívül könnyedén kivitelezhető.

A polisztirol hőszigetelés képes ellenállni egy darabig a hőnek és füstnek, ugyanakkor hosszú távon nem tudja megakadályozni a tűz terjedését. Az alapanyaghoz égésgátló anyagokat is adagolnak a gyártás során. A polisztirol szigetelőlap ennek köszönhetően kizárólag akkor gyullad meg, ha a nyílt láng közvetlenül éri.

Habár a vizet nem taszítja, a megfelelő kivitelezéssel felvenni sem fogja, ugyanis nem fog vele közvetlenül érintkezni.
Továbbá semmilyen káros hatást nem gyakorol az egészségre vagy a környezetre.

A polisztirol hőszigetelés a legjobb ár-érték arányt biztosítja, nem véletlen, hogy ez az egyik legnépszerűbb hőszigetelő anyag. Egy egész ház szigetelésével számolva a polisztirol akár fele költséget is jelenthet, mintha valamelyik jelentősen drágább versenytársával dolgozunk, noha hőszigetelő képessége alig valamivel marad el a többi szigetelőanyagéhoz képest. Minőségét pedig hosszú távon is képes megőrizni.

A polisztirol szigetelés hátrányai

Legfőbb hátránya abban tapasztalható, hogy rossz a páraáteresztő tulajdonsága. Ez azt jelenti, hogy a lakásban keletkező párának - hiszen főzünk, mosunk, mosogatunk, felmosunk és mi magunk is bent vagyunk - nincs lehetősége a szigetelt falon keresztül távozni, helyette gondolni kell a megfelelő gyakoriságú szellőztetésre, illetve ennek megfelelő technológia kiépítésére.

A másik hátránya az, hogy hangszigetelésre egyáltalán nem alkalmas. Amennyiben fontos a hangszigetelés, akkor a kőzetgyapot szigetelés lesz a megoldás. A Hozo hőszigetelés webáruházunk kínálatában ezt is megtalálja.

Hol érdemes alkalmazni a polisztirol szigetelést?

A polisztirol hőszigetelő rendszer a legkedvezőbb árú megoldás a házak homlokzatának szigetelésére. A polisztirol hőszigetelő alkalmas a belső falak szigetelésére is, feltéve, hogy a lábazatvonal feletti részről beszélünk. Lépésálló változata is létezik, amely padló, illetve tetőtér szigetelésére is alkalmas.

Ellenjavallt akkor lehet, ha folyamatosan vagy gyakran nedves környezetbe szeretnék használni, mivel a vízfelvétel nem gátolt, ezért biztosabb ilyen helyekre, például lábazatra, pincékbe más típusú szigetelőanyagot választani. Továbbá abban az esetben, ha előnyös lenne a hangszigetelés is, akkor sem a polisztirol lesz a legjobb választás.

Néhány hasznos tanács, amelyre érdemes figyelni

Mint a legtöbb anyag esetében, a polisztirol hőszigetelés alkalmazásakor is érdemes néhány javaslatot figyelembe venni és betartani. Az egyik az, hogy ugyan a rágcsálók, rovarok nem fogyasztják, de kellemes fészeknek tekinthetik, amelyet már a kivitelezéskor meg kell gátolni. A másik az, hogy kiemelt figyelmet szenteljenek a vízzáró védő, illetve fedőrétegek használatára. A polisztirol hőszigetelési képessége gyakorlatilag azonnal romlik, amikor víz éri, ezért ezt már építéskor is el kell kerülni.

Az oldal tetejére