Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen homlokzati hőszigetelő anyagok közül választhatunk?

Milyen homlokzati hőszigetelő anyagok közül választhatunk?

Ha építkezünk, vagy régi családi házunkat szeretnénk felújítani, első lépésben tájékozódni kell az elérhető homlokzati hőszigetelő anyagok köréről.

Persze rábízhatjuk ezt szakemberre, de ki az, akit ne hajtana a kíváncsiság, hogy egy kicsit maga is tájékozódjon? Mivel többféle van, ezért többféle ajánlással is rendelkeznek. Megmutatjuk a nálunk kapható választékot.

Mindjárt teszünk is egy körképet, hogy lássuk, melyek ezek.
Ne felejtsük azért el, hogy felújítás esetén, a hőszigetelés nem merülhet ki a külső homlokzati hőszigetelésben, hanem többnyire szükséges a régi nyílászárók cseréje is. Egy régi, idejétmúlt ablak vagy ajtó komoly hőhidat képezhet, hiszen jóval alul maradnak a mai modern hőszigetelési technológiákkal készülő nyílászáróknak. 

Miért érdemes homlokzati hőszigeteléssel kezdeni?

Egy biztos, a homlokzati felületen akár 40%-os is lehet a hőveszteség, mivel ez a legnagyobb kiterjedésű sík felület egy ház esetén. A homlokzati hőszigetelő anyag helyes megválasztásával csökkenni fog a falak hőingása, ennek hatására pedig ellenállóbb lesz a környezeti hatásokkal szemben és nőni fog az élettartama is. Nem beszélve a fűtésköltségek csökkenéséről. 

Ha csökken a falak hőingadozása, csökkenni fog lakásunkban is a hőingadozás mértéke, ami annyit jelent, hogy mi is komfortosabban fogjuk magunkat érezni. Ráadásul el fogjuk tudni érni, hogy télen fűt, nyáron pedig hűteni fog.

A mai homlokzati hőszigetelő anyagok úgy készülnek, hogy minél jobban szellőzzenek, úgy hogy közben a hőt is megtartják. A szellőzés és hőmegtartás egyensúlyának köszönhetően csökkenni fog a hideg falak nedvesedése, ami lakáson belül vissza fogja szorítani a penészedés esélyét. És végül, de nem utolsósorban, lakásunk értékét is növelni fogja.

Fontos a homlokzati hőszigetelő anyagok választásánál, hogy hová és milyen felületre szeretnénk?

Régi házak esetén, a homlokzati hőszigetelés kiválasztásába belejátszik, hogy ingatlanunk milyen állapotban van, milyen alapanyagból készült anno a falazat, és hogy az milyen vastag. 

Az épület tájolása sem mindegy, hiszen annak megfelelően alakul a benti hőmérséklet, de a beépített tetőtér is meghatározó lehet, hiszen hő nemcsak a nyílászárókon és a homlokzaton keresztül távozhat. 

Ajánlások egyes hőszigetelő rendszerekre

Családi házak leggyakoribb hőszigetelő rendszere a hungarocell (nikecell). Hőszigetelése a belsejében található oxigénnek köszönhető. A különleges eljárással készülő, expandált polisztirol lapokat gyártás után pihentetik, így végbemegy egy természetes zsugorodás, ami után a hőszigetelése már nem változik. 

Ezt például vályogházra nem szoktuk javasolni, gyengébb páraáteresztő tulajdonsága miatt. Mivel hőre lágyuló, +80°C felett gyengül a terhelhetősége és a méretállandósága. Tartósan 70°C feletti melegnek kitett helyre szintén nem javasoljuk. 

Bár drágább, de ha például a fenti kritériumoknak kell megfelelni, akkor kiváló hőszigetelő tulajdonsága miatt célszerűbb a grafitos hőszigetelő rendszer alkalmazása. 

Végül, de nem utolsósorban egy tető, padló vagy födém hang- és hőszigetelésére a kőzetgyapot bizonyul a legalkalmasabbnak. Mivel ez esetben egy vulkanikus kőzetből, bazaltból készülő anyagról van szó, kiváló hőterhelhetőséggel rendelkezik, tűzálló, hőszigetelése a grafitos és hungarocell közé tehető.

Ha személyesen is szeretné megtekinteni ezeket a termékeket, várjuk szeretettel és felkészült szakmai csapatunkkal kiskereskedésünkben.

Az oldal tetejére