Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen a jó homlokzati hőszigetelő rendszer?

Milyen a jó homlokzati hőszigetelő rendszer?
A szakszerűen kivitelezett és minőségi, egymással kompatibilis anyagokból készült homlokzati hőszigetelő rendszernek rengeteg pozitív hatása van.

Az egyik az energiatakarékoskodással függ össze, vagyis azzal, hogy télen kevesebb fűtéssel melegíthetjük fel és őrizhetjük meg otthonunk kellemes klímáját, nyáron pedig a kinti hőség ellen védekezhetünk sokkal hatékonyabban és így kevesebbet vagy egyáltalán nem kell a klímaberendezéseinket használnunk. 

A másik pozitív hatás az, hogy az otthonunk sokkal komfortosabb lesz a hőszigetelésnek köszönhetően, ezért kellemesebben fogjuk érezni magunkat benne. Harmadik előnyként pedig elkönyvelhetjük, hogy az általunk birtokolt ingatlan értékét is megnöveljük a hatékony szigeteléssel. Természetesen a hőszigetelésnek olyan pozitív hozadéka is van, hogy alkalmazásával mi is hozzájárulunk a környezet védelméhez és a globális felmelegedés ellen tett lépésekhez.

Milyen anyagok alkalmasak arra, hogy homlokzati hőszigetelőként funkcionáljanak?

Az ingatlan falának szigetelésére többféle anyag is alkalmas. Ilyen a hagyományos hungarocell, a grafitos hőszigetelő lap, valamint a kőzetgyapot szigetelés is. A különböző anyagok különféle tulajdonságokkal rendelkeznek és ezek tudatában érdemes kiválasztanunk egyiket vagy másikat.

A hungarocell hőszigetelés

Leggyakrabban az EPS, más néven polisztirol vagy hungarocell lapokat használják erre a célra. Ennek az az oka, hogy ez egy nagyszerű tulajdonságokkal rendelkező szigetelő anyag, amely rendkívül kedvező áron érhető el a többi szigeteléssel szemben. A hungarocell esztétikus felületet biztosít, amely nyomásálló és tűzálló, ráadásul a nedvességet is csak kis mértékben veheti fel. Akkor miért nem használja ezt az anyagot mindenki? 

A választ a szigetelő anyagok közti különbségek adják meg. Eszerint előfordulnak olyan helyzetek és adottságok is, amelyek miatt más szigetelés alkalmasabb a feladatra.

A grafitos hőszigetelő lap

A grafitos hőszigetelő lap abban tér el a sima polisztiroltól, hogy grafitot adtak hozzá a gyártás során. A grafitnak köszönhetően még hatékonyabb lett a hőszigetelő képessége, aminek hasznát vehetjük akkor is, ha erősebb hőszigetelési tulajdonságot szeretnénk biztosítani, de akkor is, ha olyan felületen fogjuk használni a szigetelést, ahol nagyon fontos a szigetelés vastagsága. Például a homlokzati hőszigetelők használati körén belül ilyen lehet a nyílászárók körüli terület szigetelése, ahol nem mindegy, hogy milyen mértékben lóg a szigetelőanyag az ablakkeret elé. A grafitos hungarocell vékonyabb rétegben nyújtja ugyanazt a hőszigetelő hatékonyságot, mint amire a hagyományos polisztirol lap képes.

A kőzetgyapot hőszigetelés

A kőzetgyapot egy egészen különleges anyag a szigetelők között, ugyanis nem csak a hőszigetelése, hanem a hangszigetelése is kiváló. A homlokzaton kívül alkalmas a tető, a lábazat, sőt akár a pince szigetelésére is. Egyáltalán nem vesz fel nedvességet, ráadásul még vízlepergető hatása is van és sem a gomba, sem a penész nem tud megtelepedni benne. Átengedi és nem tartja magában a párát, ezért nem kell tartani az esetleges dunsztos hatástól sem. Kőzetgyapot szigeteléssel úgy marad meg az épület szellőzőképessége, hogy nem csorbul a hőszigetelés funkciója sem.

Ne feledjük, hogy a hőszigetelő rendszernek nem csupán a hőszigetelő anyagok a részei! Ezért nálunk megtalálja a hőszigetelő anyagok mellett a kiegészítő szigetelő anyagokat is, ha pedig jobban hisz a komplett szisztémában, akkor figyelmébe ajánljuk hőszigetelő rendszereink valamelyikét, amelyek minden szükséges anyagot tartalmaznak a tökéletes hőszigetelés kivitelezéséhez.

Az oldal tetejére