Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mennyi idő alatt térül meg a hőszigetelés?

Mennyi idő alatt térül meg a hőszigetelés?
Nem szívesen költünk plusz pénzt otthonunk felújítására, főleg, ha nem vagyunk meggyőződve arról, hogy valóban jó befektetés lesz. Néha azonban hosszú távon sokkal jobban járunk, ha rászánjuk a szükséges egyszeri összeget.

Szigetelés nélkül évi 90 ezer forintot kidobhatunk az ablakon

Ha nincs megfelelően hőszigetelve a családi házunk homlokzata, a hő harminc százaléka távozik a falakon, tehát (havi 20–30 ezer forintos fűtésszámlával számolva) évi mintegy 90 forintot elpazarolunk. A hőszigetelő anyagok beépítése egyszeri munkát és költséget jelent, és így ezentúl nem kell energiát pazarolnia, ami jót tesz mind a pénztárcájának, mind a környezetnek.

Ha most építkezik, hungarocell, XPS vagy kőzetgyapot lapokkal egyszerűen megoldhatja a hőszigetelést, de régi építésű házak esetében utólag is. Bármelyik anyagot választhatja igényeinek megfelelően: a hungarocellt elsősorban homlokzatok, a kőzetgyapotot homlokzatok, tetők, födémek és padlók, az XPS lapot pedig homlokzatok és padlók hőszigetelésére használják.

Nagy mértékben csökken a hőátbocsátás

Ha kiszámolja, mennyit takaríthat meg a hőszigeteléssel a fűtésszámlán, illetve, hogy milyen hamar megtérül a befektetés, már biztosan szívesebben belevág. Ehhez össze kell hasonlítanunk a hőszigetelt és a nem hőszigetelt hal hőátbocsátási tényezőjét, azaz U-értékét. Egy nem hőszigetelt, B30-as falazótéglából épült családi ház hőátbocsátási tényezője 1,3 W/m2K. Évi fűtési költségként háromszázezer forinttal számolva összesen kilencvenezer forintnyi hő távozik a falakon.

Egy nyolc centiméter vastag szigetelőréteggel a fal U-értéke 0,5 W/m2K. Így a fűtési veszteség már csak körülbelül harmincnégyezer forint, tehát majdnem hatvanezer forintot spórolhatunk csak homlokzatszigeteléssel évente. A hungarocell hőszigetelő lapok körülbelül 2000 Ft-os négyzetméterenkénti árával, illetve egy átlagos, 120 m² alapterületű családi ház 120 m²-es homlokzatával számolva körülbelül 240 ezer forintból tudjuk megoldani a hőszigetelést, ami négy év alatt térül meg.

Az oldal tetejére