Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Külső vagy belső hőszigetelés?

Külső vagy belső hőszigetelés?
Bizonyára sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy külső vagy belső hőszigeteléssel kell megoldani a fűtésszámlán való takarékoskodást.

A külső illetve a belső szigetelés használatának előnyei, hátrányai

Ha tisztában van vele, hogy hőszigetelés nélkül otthona fűtésére sokkal többet költ, mint kellene, és szeretné gazdaságosabbá tenni energiafelhasználását, már biztosan tájékozódott az egyes hőszigetelési lehetőségekről. Több módszer is van a fűtési energia bent tartására.

Azt is el kell döntenünk, hogy külső vagy belső szigetelést alkalmazunk-e. A belső hőszigetelésnek azonban vannak bizonyos hátrányai, amelyekkel nem árt tisztában lennünk, mielőtt belevágunk a szigetelési munkába.

A belső hőszigetelés veszélyei

A belső hőszigetelés általában olcsóbban megoldható, mint a külső, azonban hátrányos következményei lehetnek, amelyek elhárítása többe kerül, mintha rászántunk volna a drágább, de megbízhatóbb külső homlokzati hőszigetelésre. Ezért a belső hőszigetelés csak olyan helyeken ajánlott, ahol más lehetőség nem áll rendelkezésre, például műemlék jellegű homlokzatok esetében.

Párakicsapódás

A téli időszakban, amikor a lakásban folyamatosan megy a fűtés, a lakás falának belső hőszigeteléssel ellátott falfelületeinek hőmérséklete kisebb lesz, mint a nem hőszigeteltté. Emiatt pára csapódhat ki a felületen, a nedves környezet pedig kedvez a penész megtelepedésének. Illetve, mivel csak a fal belső felülete szigetelt, a falazatot körbe vevő alsó és felső födém és a térelhatároló falazatok nem kapnak védelmet. Ezek a felületek így hőhidakká válnak: lehűlnek, így szintén páralecsapódást tapasztalunk, és beindulhat a penészedés. A penészgomba spórája a levegőbe kerülve a lakás összes helyiségébe képes „elutazni”, ezt belélegezve pedig számos egészségügyi problémával szembesülhetünk.

Fagyáskár

Hiába alkalmazunk belső hőszigetelést; a külső szigetelés nélküli falazat hőingadozása nagyobb, mint a szigeteléssel ellátotté, ezért a falazat hőmozgása növekszik. A ház szerkezetét ez nagyon igénybe veszi, és a tartósan mínusz fokoknak kitett falakban fagyáskár keletkezhet.

A téli napenergia nem hasznosul

A belső hőszigeteléssel eltakart falak és födémek rontják a ház energiamérlegét, hiszen a téli napsugárzási energia nem tud hasznosulni, mivel a belső szigeteléssel ellátott falszerkezet nem tud hőtároló tömegként viselkedni.

Romlik a hőtároló-kapacitás

A belső hőszigetelés rontja a falazat hőtároló-kapacitását, emiatt télen csökken a fűtés szabályozhatósága, nyáron pedig a helyiségek légtere hamarabb felmelegszik.

Tűzveszély

Egyes hőszigetelő anyagok, például a kőzetgyapot előnye, hogy nem éghető. A tűzveszélyes anyagokat viszont sokkal nagyobb körültekintéssel (vagy egyáltalán nem) alkalmazhatjuk belső, kizárólag külső hőszigetelésre. Ráadásul alkalmazásukkor a hőszigetelő réteg mögé kerülő elektromos és gázvezetékeket át kell szerelni.

Az oldal tetejére