Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kőzetgyapot szigetelőanyag előnyei

A kőzetgyapot szigetelőanyag előnyei
A kőzetgyapotot ásványgyapotként is emlegetik. Alapanyaga alapvetően bazaltkő. A bazaltkő olyan természetes anyagunk, amely nem éghető, nincs hőmozgása és rendkívül tartós.

Ma már sokféle szigetelőanyag közül válogathatunk, így egyáltalán nincs könnyű dolgunk, amikor választanunk kell. A szigetelőanyag választásánál is éppúgy igaz, mint általában, hogy nem érdemes csupán az ár alapján eldönteni, melyik lesz a legjobb nekünk.
A szigetelés hosszú távú befektetés, ezért mindenképpen érdemes a választott anyag tulajdonságaival is tisztában lenni. A kőzetgyapot szigetelőanyag számos olyan tulajdonság birtokában van, amelyek érdemessé teszik arra, hogy mellette tegyük le a voksunkat.

Mi is az a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot ásványgyapotként is emlegetik. Alapanyaga alapvetően bazaltkő. A bazaltkő olyan természetes anyagunk, amely nem éghető, nincs hőmozgása és rendkívül tartós.

A kőzetgyapot élettartama rendkívül hosszú. A készítésekor az alapanyagokat megolvasztják, gyapjúhoz hasonló szálakat készítenek belőle, és további anyagokkal javítják tulajdonságait. Így a kőzetgyapotba minimális mértékben kerül műgyanta, valamint egy impregnálóanyag. Az előbbi teszi lehetővé a szálak összekapcsolódását, a másik a vízlepergetést szolgálja.

A kőzetgyapot szigetelőanyag tulajdonságai

A kőzetgyapot szigetelőanyag nagyon jó hangszigetelő, ezért kifejezetten javasolt forgalmas helyeken. Tetők, homlokzatok vagy akár pince szigetelésére is tökéletesen alkalmas. A penész és a gomba nem telepszik meg benne, és szerkezeti jellemzői miatt a pára is könnyedén távozik belőle. A jó páradiffúzió megakadályozza, hogy az otthonunkban a túl magas és távozni nem tudó pára miatt megtelepedjen a penész, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

A kőzetgyapot kiváló légáteresztő anyag, amely ugyanakkor a többi szigetelőanyaghoz hasonlóan nagymértékben javítja az épület energetikai jellemzőit. Ráadásul tűzálló képességgel is rendelkezik.

A többi szigetelőanyaggal szemben a kőzetgyapotra nem jellemző a hő általi tágulás, sem a matraceffektus vagy más, hő hatására jelentkező probléma.

A kőzetgyapot szigetelőrendszer nem igényel speciális anyagokat és többféle vastagságban is tervezhetünk vele.

A webáruházunkból rendszerben megvásárolt anyagok esetén lekerül a vásárló válláról az a teher, hogy egyesével járjon utána a felhasznált anyagok összeillésének és kompatibilitásának.

Milyen felületekre és helyzetekben javasolt?

A kőzetgyapot alkalmas hang- és hőszigetelésre egyaránt. Vályogházak esetében gyakorlatilag ez az egyetlen szigetelésre alkalmas anyag, amelyet használhatunk, hiszen a légáteresztő anyag ilyen falak esetében alapfeltétel. Ugyanakkor a kőzetgyapot szigetelőanyag a modern falaknak is kiváló szigetelője.

A hőszigetelésnek köszönhetően minden épületnek javul a hőszabályozási képessége, nyáron a hűvösebb, télen a melegebb levegőt segít megtartani otthonunkban, ezáltal jelentősen nagyobb komfortfokozattal és a csökkent havi kiadásoknak köszönhetően vastagabb pénztárcával is rendelkezhetünk, egyetlen befektetésünknek hála.

Olyan helyeken, ahol kívülről nagy zajártalommal kell számolni, illetve társasházakban vagy ikerházakban, sorházakban, ahol közös falak is vannak, külön jelentőséget nyerhet a kőzetgyapot hangszigetelő képessége is.

A kőzetgyapot szigetelőanyag tehát időtálló és környezettudatos szigetelés, amely gyakorlatilag amíg az épület áll, addig ellátja szigetelését. Nem fog összezsugorodni idővel, nem jellemzik hőmozgások sem, és nem fog bosszankodni az illesztések között képződött hőhidak miatt sem.

A kőzetgyapot mindemellett kiváló hő- és hangszigetelő, remek páraáteresztő, ugyanakkor víztaszító és a tűznek, hőnek egyaránt ellenálló anyag. Alak- és mérettartó és öregedésálló tulajdonságaival az egyik legkiválóbb anyag a szigetelők között.

Az oldal tetejére