Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hungarocell hőszigetelő lap

Hungarocell hőszigetelő lap
Expandált polisztirolnak (hivatalosan EPS-nek) nevezik ezeket a fehér színű lapokat, melyekre a köznyelv a hungarocell, a dryvit vagy a nikecell elnevezést is gyakran használja.

Ez az az anyag, amire a köznyelv a hungarocell, a dryvit vagy a nikecell elnevezést használja. A nyomószilárdságuk (keménységük) alapján nevezik őket pl. 80-as vagy 100-as lapnak.

Fehér színű lapokról van szó, melyek szemmel jól láthatóan hungarocell golyók összepréseléséből, összesütéséből alakultak ki. Ha egy hungarocell darabkát elkezdünk morzsolni a kezünkkel, ezek a kis golyók szinte kiperegnek, szétválnak egymástól.

A hungarocell lapok mérete, vastagsága

A hőszigetelő lapok mérete általában 1 m x 0.5 m, vastagságuk 1 cm –től akár 50 cm-ig is terjedhet. Napjainkban a 8-12 cm-es hőszigetelés vastagság a jellemző.

A hungarocell lapok színjelölése

A hőszigetelő lapok rövidebbik oldalán színjelölést találunk.

Ezek a színjelölések nagyon fontosak a hőszigetelés felhasználásának tekintetében. Színjel nélküli hungarocell lap Magyarországon nem hozható forgalomba. Ha színjel nélküli hőszigetelő lapot akarnak Önnek eladni, legyen óvatos!

A hőszigetelő lapokon lévő színek jelentése a következő:

1 db piros csík: homlokzati azaz pihentetett szigetelőlap. Hivatalos neve EPS80. 

Azért hívják ezt a hőszigetelőanyagot pihentetett lapnak, mert a gyártásból kikerülve, még tömb formájában (ekkor ugyanis a lap még nincs méretre vágva) a gyárban pihen és nem az Ön falán. Ez azért lényeges mert a gyártás - gőzölés - után a hungarocell tömb zsugorodni fog. Ha a lapok az Ön falán kezdenek zsugorodni, az komoly repedéseket okozhat. Ha azonban a zsugorodás még tömb formájában történik, akkor a pihentetési idő után, a zsugorodott tömbből szeletelt lapok már tökéletesen mérettartóak maradnak. A lap nagyon jól tűri az éghajlatváltozásból adódó egyre növekvő hőingadozást.

 

1 db sárga csík: lépésálló szigetelőlap. Hivatalos neve EPS100.

Ennek a hőszigetelő lemeznek a feladata biztosítani a járófelületek (padló, mennyezet) megfelelő hőszigetelését. A padlót azért kell szigetelni pl. padlófűtésnél, hogy a meleget ne lefelé a föld felé, hanem felfelé, a lakás felé tereljük. Ha nincs padlófűtésünk, akkor is hasznos szigetelni a járófelületet a földtől, a padlón át ugyanis nagyon hamar kihűlhet a házunk.

Az emeletek közötti födémek szigetelése pedig azért fontos, mert a meleg felfelé terjed, ezért a födémen illetve a tetőn távozik a lakásból a legtöbb hő. 

Egy gazdaságosan üzemeltethető háznál általában ezért vastagabb a födém szigetelése, mint a külső falakon.

Léteznek még a fent említett hungarocell hőszigetelő lapokon kívül egyéb felhasználási területre (hűtőházak, zöldtetők, ipari létesítmények) használható anyagok is.

Tartalomhoz tartozó címkék: hőszigetelés
Az oldal tetejére