Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Házak utólagos homlokzati szigetelése

Házak utólagos homlokzati szigetelése
Ha hosszú évekkel ezelőtt építkezett és akkoriban még nem volt lényeges szempont a megfelelő hőszigetelés, nem kell aggódnia. Van megoldás! Szigetelje házát utólag!

Házak utólagos homlokzat szigetelése

Ha korábban nem volt akkora szüksége a takarékoskodásra, nem érdekelte a környezet védelme, vagy más okból nem gondoskodott a megfelelő hőszigetelésről, ne aggódjon, van megoldás. A régi házak hőszigetelése ugyanis utólag is megoldható. Rosszul hőszigetelő, 1,2 W/m2K-nél magasabb hőátbocsátási tényezővel bíró falazattal rendelkező otthonok esetében az utólagos hőszigetelés mindenképp ajánlott, hiszen minél öregebb egy ház, annál könnyebb javítani az energiaháztartását.
A fűtési energia harminc százaléka a falakon keresztül távozik, így a szigetelés segítségével sikerül sokkal alacsonyabb hőátbocsátási tényezőt elérni, rengeteget spórolhatunk a fűtésszámlán.

A tökéletes szigetelés feltétele a tökéletes homlokzat

A cél az, hogy minél inkább mérsékeljük a fűtési hő kifelé áramlását; azonban ennek sikere szempontjából az sem mindegy, milyen állapotban van a ház homlokzata, hiszen csak a sérülésmentes homlokzat képes a hőt télen bent, nyáron pedig kint tartani. A természetes öregedés, a túlzott nedvesség, az egyéb időjárási hatások, az egymással összeférhetetlen építőanyagok alkalmazása vagy a kivitelezési hibák ronthatják a ház homlokzatának hőszigetelési tulajdonságait. A hőszigetelő réteg beépítési után tehát a megfelelő vakolásról és festésről is gondoskodni kell, hogy a hungarocell vagy kőzetgyapot lapok valóban gondoskodhassanak otthonunk hőszigeteltségéről.

Felhasználható hőszigetelő anyagok

Homlokzatok szigetelésére általában hungarocell vagy kőzetgyapot lapokat használnak. A hungarocell, azaz expandált polisztirol lapokból az 1 x 0,5 m-es, 8–12 cm vastag lapok a legalkalmasabbak hőszigetelésre. Válasszuk a piros csíkkal ellátott hungarocellt, ugyanis ez a szín azt jelzi, hogy a lap homlokzatszigetelésre használható, illetve, hogy értékesítés előtt pihentették, azaz a gyárban megvárták, míg természetes zsugorodása végbemegy. Így felhasználás után, a falba építve már nem zsugorodik tovább; nem veszít hőszigetelő-képességéből.

A vulkanikus kőzetből, bazaltból gyártott, szálas szerkezetű, szürke vagy barna színű kőzetgyapot szintén alkalmas homlokzatok utólagos szigetelésére, de tetőkhöz, födémekhez és padlókhoz is felhasználhatjuk. Remek hőszigetelő-képessége mellett előnye, hogy nem éghető, illetve kiváló vízzáró és hangszigetelő.

Az oldal tetejére