Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Amit a belső szigetelés kapcsán tudni kell

Amit a belső szigetelés kapcsán tudni kell

A belső szigeteléssel kapcsolatban ellentmondó információkba botlunk, amikor ki szeretnénk deríteni, hogy érdemes-e megpróbálkoznunk vele. Érdemes szem előtt tartani, hogy nem mindegy, hogy milyen célból készül a szigetelés, ahogy az sem, hogy milyen anyagot használunk fel hozzá, de még a tekintetben is nagy különbségek vannak, hogy mely falakon szeretnénk alkalmazni az extra burkolást.

Alaposan körbejárjuk a kérdést annak érdekében, hogy segítsük döntésében, és olyan eredményeket érjen el, amelyekkel elégedett lehet.

 

 

Hőszigetelés a fal belső oldalán?! 

Amikor szigetelésről beszélünk, akkor első nekifutásra a hőszigetelés szokott az emberek eszébe jutni. Ennek egyrészt az az oka, hogy a hőszigetelés megléte vagy nemléte napjainkban egyre kardinálisabb kérdéssé válik, mind a környezetvédelem, mind az energiatakarékosság, mind pénzspórolás szempontjából. Márpedig mindez a cél teljesen reálisan elérhető, amennyiben minőségi hőszigetelő anyagokat alkalmazunk, szakszerű kivitelezés mellett.

Éppen ezért, ha belső szigetelés a téma, akkor a belső hőszigetelésről is szót kell ejtenünk. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ez egy nagyon ellentmondásos kérdés, amelyben nem egységes még a szakemberek álláspontja sem, ugyanis nem véletlenül van a hőszigetelés az épületek külső oldalára tervezve, ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor erről a megoldásról szó sem lehet. Például gondoljunk egy műemlékvédelem alá helyezett ingatlanra, de ennél általánosabb, gyakoribb helyzet, amikor társasházak esetében nem megoldható ilyen vagy olyan okból az épület teljes külső hőszigetelése

Tehát lehet olyan szituáció, amikor a külső hőszigetelés szóba se jöhet. Mit lehet ilyenkor tenni, ha ennek ellenére is eltökélt szándékában áll a tulajdonosoknak, illetve a lakóknak az, hogy energetikailag fejlesszék az épületet? Amennyiben ragaszkodnak a hőszigeteléshez, akkor a belső szigetelés marad számukra, mint egyetlen megoldás.

Ha ez a helyzet, akkor mindenképpen a megfelelő anyag kiválasztása lesz a legfontosabb feladat, amely ebben az esetben azt fogja jelenteni, hogy olyan tulajdonságokkal rendelkező alapanyag mellett tesszük le a voksunkat, amely jól teljesít abban az esetben is, amikor nedvesség éri. Hiszen a nedvesség elkerülhetetlenül a belső oldalon fog lecsapódni. Ez pedig egy nem megfelelő páraáteresztő képességgel rendelkező anyag esetében biztosan elvezet a penészedéshez, ami nemcsak kellemetlen, hanem az ingatlanban élők egészségére nézve is káros következmény. A belső hőszigetelésnek tehát nem is érdemes nekiállni, hacsak nem kiváló hőszigetelő és páraáteresztő képességgel rendelkező anyagot választunk hozzá.

Belső szigetelés válaszfalakon

Amikor belső szigetelésről van szó, a belső válaszfalak szigetelése is felmerül. Ez hőszigetelési szempontból is érdekes lehet többlakásos ingatlanok, például társasházak, sorházak vagy ikerházak esetén, de ezenfelül az általában utólagos kivitelezésű gipszkartonfalak esetében is igen hasznos lehet. Nagyon fontos, hogy - főleg az utóbbi esetben - az ilyenkor használt szigetelőanyagoktól elvárt legfontosabb tulajdonság a hangszigetelés lehet, illetve előbbi esetben ideálisan egyszerre érvényesül a kiemelkedő hang- és hőszigetelő képesség.

Üveggyapot és kőzetgyapot szigetelés belső falakhoz

Mind az üveggyapot, mind a kőzetgyapot szigetelés kiváló választás, hiszen mindkét elvárt tulajdonsággal rendelkeznek. A kőzetgyapotot sem a káros mikroorganizmusok, sem a rágcsálók nem kedvelik, miközben kiváló páraáteresztő és kifejezetten könnyen kezelhető anyagról van szó.

Az oldal tetejére