Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A jó hőszigetelés

A jó hőszigetelés
Dohos, penészes fal és tapéta, salétromos falak, a falakból pedig süt a hideg – innen tudhatjuk, hogy házunk, lakásunk egy könnyen orvosolható problémával küzd: rossz a hőszigetelés. A jó hőszigetelés akár 40%-kal is csökkentheti a fűtésszámlát.

Mit jelent a rossz hőszigetelés pénzben kifejezve?

Egy épület a teljes hőveszteség akár 40%-át, a nem megfelelően hőszigetelt falak miatt veszítheti el. 

Ez annyit jelent, hogy egy átlagos lakás, ház esetében minden 100.000 Ft-ból, amit fűtésre költünk akár 40.000 Ft-ot is elérheti az ablakon (pontosabban a falakon) kidobott pénz. 

Számoljon utána! Nézze meg, mennyi az éves fűtésszámlája, majd számolja ki az összeg nagyjából harmadát. Ön ennyivel költ többet - hőszigetelés nélküli vagy nem korszerűen hőszigetelt falak esetén - az indokoltnál.

Én egy egyszerű dolgot ajánlok: hőszigetelés.
Ön most megkérdezheti: hőszigetelés, simán csak hőszigetelés?
Igen, hőszigetelés, simán csak hőszigetelés.

Mennyit lehet megtakarítani a jó hőszigeteléssel?

Jól méretezett és szabályosan kivitelezett hőszigetelés esetén a fűtési költségeit akár 40%-kal is csökkentheti!

Ha a  hőszigetelés már korszerűtlen esetleg nincs is hőszigetelés a házán akkor Ön akár 40%-kal is többet fizethet a fűtésért.

Jó hőszigetelés alkalmazásával lényegesen növelhető egy épület értéke.

A jó hőszigeteléssel ellátott épületekeben a lakótér hőmérséklete egész évben szinte azonos, mert a hőszigetelés nyáron kint, télen bent tartja a hőt, ezáltal jobb a hőérzet és kellemesebb a lakók közérzete is.

Új ház építésénél a gazdaságosság már a tervezéskor elkezdődik, hiszen egy jól megtervezett hőszigetelés esetén az épület hővesztesége alacsonyabb lesz ezért kisebb kazánra, kevesebb radiátorra lesz szükség. A ház üzemeltetése során pedig a kevesebb fűtőanyag jelent majd igen komoly megtakarítást.

Honnan tudhatom, hogy rossz a házam, lakásom hőszigetelése?

Ha egy épület nem megfelelően vagy egyáltalán nincs szigetelve akkor a falakban illetve azok belső felületén párakicsapódás, páratorlódás és nedvesedés következhet be, ami azon túl, hogy egészségtelen, még az épület állagát is ronthatja. Ezeken mind javíthat az utólagos hőszigeteléssel.

Téli időszakban, nem megfelelően szigetelt épület esetén az alacsony hőmérsékletű belső felület rossz hőérzetet eredményezhet.

Nyáron a falak, födémek, tetők túlmelegedése okozhat problémákat.

A nem megfelelő hőszigetelés a következőket eredményezheti:

 • magas fűtésszámla
 • penészfoltok megjelenése, gombásodás
 • dohos tapéták és helyiségek
 • salétromos falak
 • a falakból szinte „süt” a hideg
 • csökkenő komfortérzet

Miért fontos a hőszigetelés?

 • hőszigeteléssel jelentősen csökkenthetők a fűtési költségek
 • a hőszigetelés megnöveli az épület élettartamát 
 • a hőszigetelés által növekszik az épület értéke
 • a hőszigetelés hatására a lakásban csökken a hőingadozás
 • a hőszigetelés kiküszöböli a párakicsapódás okozta problémákat
 • csökkenti a hőszigetelés hiányából adódó, egészségre káros hatásokat
 • a hőszigetelés hatására csökkenn a légkörbe jutó szén-dioxid kibocsátás

A jó hőszigetelés megnöveli az épület élettartamát, hiszen a nagy hőingadozás következtében károsodhatnak:

 • a falszerkezet anyagai, 
 • a gépészeti csövek.

Fontos szempont az is, hogy jó hőszigeteléssel segíthetünk a falban lévő gépészeti csövek fagyveszélytől való megóvásában is.

Jó hőszigeteléssel nő az épület értéke, hiszen egy alacsony fenntartási költségű ingatlan sokkal előbb és magasabb áron talál gazdára, mint egy korszerűtlen, szigetelés nélküli.

A hőszigetelés előnyei

1. A hőszigetelt lakásban csökken a hőingadozás, nő a komfortérzet

A klímaváltozással együttjáró szélsőséges viszonyok jelentkeznek többek között a napi hőingadozási értékeknél is. A nappali, nem ritkán 40-45 fokos forróság éjszakára 15-20 fokra mérséklődik majd másnap ismét 40 fokra kúszik fel a hőmérő higanyszála.

Ez a  hőingadozás szabadtéren természetes jelenség, de sajnos a külső levegő nappali és éjszakai hőmérséklet változásait egy rosszul szigetelt házban a "bőrünkön" érezhetjük.

Ezt a feladatot látja el a hőszigetelés a kinti és a benti levegő egymástól való elkülönítésével, elszigetelésével.

Jó minőségű hőszigetelő rendszer alkalmazásával télen a hideg, nyáron a meleg marad kint, ezzel is biztosítva a lakás egyenletes hőmérsékletét, kellemes klímáját.

2. Hőszigeteléssel mérhetően csökkennek a fűtési költségek

A jó hőszigeteléssel csökkennek a fenntartási költségek?

Jó minőségű hőszigeteléssel csökkenthető illetve akár megakadályozható az épületek falainak, födémének hővesztesége télen (illetve hőfelvétele nyáron) ezáltal csökken az épület  energiafogyasztása, ami a következőket eredményezheti:

 • hőszigetelés alkalmazásával alacsonyabb a fűtési számla
 • hőszigetelés alkalmazásával az Ön kazánja kevésbé használódik el
 • hőszigetelés alkalmazásával kevesebb lesz az Önt kiszolgáló erőmű szén-dioxid kibocsátása ezáltal csökken a globális felmelegedés

3. Megéri hőszigetelni?

Mivel a hőszigetelés igen magas költségekkel jár mindenekelőtt azt kell megvizsgálnunk, hogy:

 • milyen vastag hőszigetelő rendszert érdemes vásárolni a ház hőszigeteléséhez?
 • mennyi idő alatt térül meg a beruházásunk?
 • a szigetelés-vastagság növelésével bekövetkező beruházási költség növekedés mennyi idő alatt térül vissza a megtakarításból?

Ha a falazat hőátbocsájtási tényezője (U) 1 W/m2K, akkor a hőveszteség 1 m2-en évi 11 m3 gáznak felel meg, ez mai áron számolva évi 1.650.- Ft.

Ez azt jelenti, hogy a falazat hőátbocsátási tényezőjének 0,1 W/m2K-al történő csökkentése m2-enként évi 165.- Ft-os megtakarítást jelent.

Az utólagos hőszigetelés megtérülése, megtérülési ideje

Számoljunk együtt! 

(A példában egy hagyományos, 30 cm vastag téglából épült, 100 nm alapterületű, földszintes házzal számoltunk ahol a falak területét 120 nm-nek vettük.)

6 cm-es hőszigetelés esetén:

Eredeti U érték 1,4 W/m2K
Hőszigetelés utáni U érték 0,45 W/m2K
Változás mértéke -0,95 W/m2K azaz 1.570.-Ft/nm/év
Éves megtakarítás ~188.400.-Ft
Anyagköltség ~192.000.- Ft/nm
Munkadíj ~300.000.-Ft/nm
Megtérülés ~2,5 év

 

10 cm-es hőszigetelés esetén:

Eredeti U érték 1,4 W/m2K
Hőszigetelés utáni U érték 0,3 W/m2K
Változás mértéke -1,1 W/m2K azaz 1.815.-Ft/nm/év
Éves megtakarítás ~217.800.-Ft
Anyagköltség ~252.000.- Ft/nm
Munkadíj ~300.000.-Ft/nm
Megtérülés ~2,5 év

A megtérülési idő mindkét esetben azonos, hiszen a megnövekedett anyagár, megnövekedett szigetelés vastagsággal és megnövekedett megtakarítással is együtt jár. 

A lényeges különbség az éves megtakarított összeg nagyságában van. Évekkel ezelőtt, mikor még az átlagos szigetelési vastagság 3-4 cm volt Magyarországon, igen nehezen lehetett rábeszélni az embereket az 5-6 cm vastagságú szigeteléstre. Ebben az időben a tőlünk nyugatra fekvő országokban már gőzerővel használták a 8-10 cm-es vastagságú szigetelőanyagokat. A régóta szigeteléssel foglalkozó szakemberektól gyakran hallani hogy 1 cm hungarocell megegyezik 10 cm tömör téglafal szigetelésével.

Gondoljunk a múlt század elején épült 80-100 cm-es falvastagságú épületekre! Nyáron kellemes hűvös a benti levegő, télen pedig (igaz lassabb felmelegdési idővel számolva) szintén egyenletes a szobák hőmérséklete.

10 cm hőszigetelő lap használatával 100 cm tömör téglafal szigetelését biztosíthatjuk falaink szigetelésére. Nem beszélve arról, hogy a szigetelőlap vastagságának 1 cm-rel történő növelése 15-20%-kal növelheti a szigetelőanyag hővezetési ellenállását. 

Költség oldalról nézve, a szigetelőlap anyagköltsége a teljes hőszigetelő rendszerben elenyésző, tehát ezen a téren nyílik a legoptimálisabb lehetőség a költségtakarékosságra. A szigetelőlap vastagságának növelésével lehet a legegyszerűbben takarékoskodni vagy ha úgy tetszik pénzt keresni.

Ha jó minőségű szigetelő rendszert használ a megfelelő vastagságban akkor a megtérülési időt követően, a megtakarított fűtésszámla csak növeli befektetésének értékét.

Az oldal tetejére